Podcast nedir ? Nasıl yapılır?

08 Nisan 2021


Podcast Nedir?

Podcast, herhangi bir konu ve konsept üzerinden oluşturulan dijital ses ve video dosyalarıdır. Vikipediye göre tanımı: “Podcasting, çoğunlukla dizi halindeki dijital medya ürünlerinin internet üzerinden -genellikle feed yoluyla- bilgisayar ve taşınabilir cihazlara indirilebilecek şekilde yayınlanması. Bu şekilde indirilmiş dosyalara ise podcast denir.”

Küçük kitlelere hitap eden ve daha niş yayınlar olarak bilinen podcastlerde belirli temalar altında farklı konulara değinilir. Podcastlerin en önemli artılarından biri de içerik zenginliğidir. Bu çeşitlilik sayesinde herkes kendine göre bir Podcast keşfedip dinlemeye başlayabilir. Bugün pek çok platform da Podcast dinleme imkanı sunuyor. Bu konuda akla gele ilk platformlar ise Spotify, iTunes Podcasts ve SoundClouds oluyor. İçerik tüketim alışkanlıklarının her geçen gün değiştiği günümüzde insanlar Podcast gibi bağımsız yayıncılık araçlarını kullanarak yayınlar yapıyor. Bu yayınların insanlar üzerinde oluşturduğu etkilerden biri de zihinsel görüntüleri izleme ve okumaya oranla daha çok uyarıyor olması. Yalnızca dikkat kesilip dinlemeyi gerektiren bu yayınlar insanların hayal gücünü güçlü ve canlı kılıyor. 

Podcast Nasıl Yapılır?

  1. Planlama

Konu ve İçerik Belirlenmesi

Podcast yalnızca dinlemeye dayalı olduğu için kelimelerin gücü ekstra anlam kazanır. Bu yüzden Podcast yayını yapmak isteyen kişinin tutkuyla bağlı olduğu bir konu üzerinden yayınını şekillendirmesi gerekir. İlk olarak ana çatıyı oluşturacak bir konu belirlenmeli sonra yayına esneklik kazandırmak adına alt başlıklar oluşturulmalıdır. Ancak bu sayede bir seri oluşturulabilir. Kişinin keyif alacağı bir konu belirlemesi yayının sürdürülebilirliği açısından oldukça önemlidir. Aksi taktirde bir noktada tıkanmalar başlayarak motivasyon düşebilir. İçerik bulma, üretme, düzenli olarak paylaşma ise vakit alan işlerdir. Dolayısıyla yayıncının anlık bir hevesle değil bu unsurları da göz önünde bulundurarak harekete geçmesi gerekir. 

Hedef Kitle Belirlenmesi

Üzerine konuşulacak olan konuda karar kıldıktan sonra bu konunun hangi kesimlere hitap edebileceği düşünülmelidir. Mesela seçilen konu sosyal girişimcilik ise olası hedef kitle sivil toplum kuruluşları, sosyal girişimci olmak isteyenler ya da fon veren kurumlar olacaktır. Bu durum göz önünde bulundurularak içerik şekillendirilmelidir. 

İsim Seçilmesi

Dinleyicilerin dikkatini ilk etapta yayın ismi ile çekmek için yaratıcı olmak gerekebilir. Dikkat çeken, kısa ve akılda kalıcı bir isim seçmek mantıklı olabileceği gibi ismin içerik ile bağlantılı ipuçları içeriyor olması da dinleyicilere fikir vermek adına tercih edilebilir. Eğer yapılacak olan Podcast konusu kişinin uzmanlık alanı ise ve ismi marka değeri taşıyorsa Podcast’e kendi ismini de verebilir.

Yayın Süresi Belirlenmesi

Ortalama Podcast yayın süreleri 20 ile 45 dakika arasında değişiyor. İlk etapta standart bir süre belirleyerek bu şekilde planlı gitmek sistemli olabileceği gibi dinleyicilerle kurulan bağ ve etkileşime göre de bu sürelerde esnemeye gidilebilir. Ancak etkili ve kaliteli bir yayın için 30 dakika en ideal süredir. 

Yayın Sıklığının Planlanması

En sağlık yöntem düzenli olarak yayın yapmaktır. Yayıncının olası olumsuzlukları göz önünde bulundurarak ne sıklıkla yayın yapabileceğini belirlemesi gerekir. Dinleyicilerde güvenilir bir etki oluşturmak ve bölüm devamlılığı olan serilerin büyüsünü bozmamak adına bu konuda istikrar gösterilmesi önemlidir. Bu doğrultuda haftada bir ya da iki haftada bir yapılan yayınlar en çok tercih edilen sıklıktır. 

Bölüm Başlıklarının Belirlenmesi

SEO açısından uyumlu, içeriğe dair mesaj veren bölüm başlıkları seçmek gerekir. Her bir bölüme ‘bölüm 1 – bölüm 2’ gibi yayın sırasına göre başlık vererek kolaya kaçılmamalıdır. Daha önce yayını hiç dinlememiş yeni keşfetmiş dinleyiciler için konu ile alakalı fikir veren başlıklar oluşturulmalıdır. 

Format Seçilmesi

Yayının içeriği, ismi, süresi ve sıklığı kadar yapılacak olan formatta kritik bir önem taşır. Podcast yayınları tek kişi ile yapılabildiği gibi birden fazla kişi ile de yapılabilmektedir. Solo Podcast ya da monolog Podcast olarak geçen tek kişinin sunduğu yayınların en büyük avantajı başkalarına bağımlı olmamaktır. Zor tarafı ise işi tek kişinin yüklenmesidir. Co-Hosted Podcast yani iki kişinin sunduğu yayınların avantajı ise iyi bir kimya yakalandığında büyük bir ivme kazanılmasıdır. Ayrıca taraflardan biri tıkandığında ya da modu olmadığında diğerinin yayını toparlama şansı olur. Co-Hosted Podcast’lerde problem takvim planlamasında çıkabilir. İki kişinin takvimine göre yayın planı oturtmak bazen zor olabilir.

  1. Kayıt ve Düzenleme

Doğru ekipmanı bulun

İhtiyaç duyacağınız ekipmanlar

  • Mikrofon
  • Bilgisayar

Ekipmanınızı kurun

  • Test  kaydı yapın

  • Sorun varsa düzeltin

 Kayıt ve düzenleme

Video editleme programlarıyla kaydınızı düzenleyin

  1. Platformlara Yükleme, Yayınlama

Podcast için en çok kullanılan yöntem, aracı bir uygulamada hesap açmak ve oradan diğer kanallara ses dosyalarınızı iletmektir. 

Anchor bunun için en çok kullanılan ücretsiz uygulamalardan bir tanesidir.

Anchor ile isterseniz önceden kaydettiğiniz ses dosyalarını yükleyebilir isterseniz de o sırada çekimler yapabilirsiniz.

Daha sonra seçeceğiniz diğer kanallara da Anchor uygulaması üzerinden podcastlerinizi dağıtabilirsiniz ve podcastlerinizin  istatistiklerinni görüntüleyebilirsiniz. 

Podcast'inizi Spotify, Itunes Google Podcasts ve daha fazlası dahil olmak üzere ilgilendiğiniz tüm platformlara dağıtabilirsiniz.

Her şeyden önce elbette en önemli olan şey yayın yapacak olan kişinin motivasyondur. Doğru motivasyon yakalandığı taktirde geriye kalan şeyler yalnızca birer planlama. Önemli olan sürdürülebilir bir motivasyon ve yapılan işe tutku ile bağlanmak. 

 

Umuyoruz ki Podcast nedir, nasıl yapılır yazısı yoga eğitmeni olarak Podcast hazırlama konusunda  sizlere fikir vermiştir. Sizinde paylaşmak istedikleriniz varsa sosyal medyadan ya da  mail göndererek bizimle  iletişime geçebilirsiniz. 

Podcast dökümanını aşağıdaki formu doldurarak indirebilirsiniz.

 

 

 

Dosya Ekini İndirmek İçin Formu Doldurun



BU YAZILAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR!

Sadece Hayal Edin!

Tüm zihninizle hayal edin, tüm kalbinizle inanın, ve bizimle başarın