Solopreneur veya Solo Girişimci kimdir?

01 Eylül 2021


Solopreneur veya Solo Girişimci kimdir?

Girişimcilerin ve yeni küçük işletmelerin sayısı tüm zamanların en yüksek seviyesinde. Bu yazımızda Solo girişimci nedir?, solopreneur ne demek? , Solopreneur ve girişimci arasındaki fark nedir? Ve  Solopreneurların çalışanları var mı?gibi sık sorulan soruları cevaplandıracağız.

Bir girişimci başlangıçtır.

Girişimci, bir iş veya başka bir kuruluş kuran, tüm riski üstlenen ve karşılığında kâr elde eden kişidir. Bir girişimci, toplumda neye ihtiyaç duyulduğunu bulma ve bunları sağlamak için risk alma dürtüsüne sahiptir.

Bir girişimci, girişimlerinin kaderinden de sorumludur.Çaba göstermeye gerekirse risk almaya isteklidir.

Girişimciler, fikirleri konusunda tutkulu olan kendi kendine başlayanlardır. Bunu bir plan haline getirmeye ve sonra bu fikri gerçeğe dönüştürmeye yönlendirilirler. Girişimciler doğal olarak risk alırlar çünkü her şey yolunda giderse sonunda büyük bir ödül olduğunu bilirler.

Bir projenin, girişimin veya işletmenin başlatıcısı veya yaratıcısı. Bir fikri alıp gerçeğe dönüştüren kişidir. 

Solo girişimci nedir?

Girişimcilerin bir ekip kurarak aldıkları sorumluluğu tek başına üstlenen kişilerdir.

Solo girişimci olmak çok fazla özgürlüğe sahiptir. Çalışma saatlerini ve yerlerini kendileri belirleyebilirler. Bunalmış hissettiklerinde izin alması gereken bir yönetici yoktur ,  bir ara vererek toparlayabilir ve sonra geri gelebilirler.

Solo girişimci olmak disiplinli olmayı ve sabırlı olmayı  gerektirir. Ancak doğru bilgi ve becerilerle büyüme sürecini hızlandırabilir, yoldaki tümsekleri aşabilir ve hayatınızın tadını çıkarabilirsiniz.

Yalnız Girişimci...

Girişimcilerle solo girişimcilerin farkı nedir diye bakarsak girişimciler genellikle bir ekip kurar ve yönetir. Solo girişimcilikte ise her şeyi tek başına yapan da, yönetici de, çalışan da sizsinizdir. 

Solo girişimcilerin çalışanları yoktur, dönemsel hizmetler alarak, dışardan iş yaptırırlar.

Örnek olarak yoga eğitmenleri  için birer solo girişimcidir çünkü….

Derslerde eğitmen, öğrenci ilişkilerinde asistan, pazarlamacı, muhasebeci, tasarımcı, finansçı, stajyeri….

Yoga işinizin her aşamasında tüm sorumluluklar sizde.

Başarılı solo girişimcilik için 5 öneri:

1. İş planı hazırlayın

Bir iş planı, bir işletmenin gelecekte nasıl karlı olacağını göstermek için kullanılabilecek yazılı bir belgedir. Ayrıntılı bir plan aşağıdakileri özetlemelidir:

- Pazar fırsatı ve potansiyeli

- İş modelinizin rekabet avantajı

- Ürün veya hizmet detayları

- Operasyon ve yönetim bilgileri

- Sermaye gereksinimleri dahil olmak üzere finansal projeksiyonlar

2. Gelir akışınızı çeşitlendirin

Gelir akışlarınızı çeşitlendirmek, paranızı yönetmenin önemli bir unsurudur. Bu, ister bir yan iş başlatıyor olun, ister mevcut işinize ekleme yapıyor olun, birden fazla gelir akışı geliştirerek yapılabilir. Portföy ne kadar çeşitli olursa, herhangi bir fırtınayı atlatmak o kadar kolay olur.

Gelir akışlarımız çeşitlendirilmelidir, böylece her biri bize bir miktar finansal güvenlik veya istikrar sağlar.

Geçmişte, pasif bir gelir elde etmek isteyen insanlar, satabilecekleri bir ürün yaratmak için önceden çok para yatırmak zorundaydılar. Dijital çağda, bu hedefe çok fazla para harcamadan ulaşmanıza yardımcı olabilecek en az 10 yol var.

Bu yöntemlerden bazıları bir çevrimiçi mağaza açmayı, bir e-kitap oluşturmayı ve hatta kendi giyim hattınızı tasarlamayı ve satmayı içerir!

İşin sırrı, nişinizi bulmak ve ona bağlı kalmaktır. Örneğin: Yemek yapma yeteneğiniz varsa ve boş zamanlarınızda yeni tarifler hazırlamayı seviyorsanız, onu lezzetli tariflerle dolu bir bloga dönüştürün!

3.Hayat boyu öğrenci kalın

Dünya  çok hızlı değişiyor ve bizim de değişimlere ayak uydurabilmemiz gerekiyor.

Tüm hayatın boyunca öğrenci olmak zorunda değilsin ama hayat boyu öğrenen biri olmalısın. Liseden veya üniversiteden mezun olabileceğiniz ve ömür boyu bir iş bekleyebileceğiniz günler bitti:) 

4. Çabayı doğru kanallara yönlendirin

Çabaları doğru kanallara yönlendirmek, yaratıcılık ve üretkenlik için bilgi deryasında kaybolmaktan korunmasına  yardımcı olabilecek önemli bir beceridir. 

Çabanızı doğru kanallara yönlendirdğinizi nereden bileceksiniz?

Yaptığınız her hareketin verimli olduğundan nasıl emin olacağınıza ve büyümeye yol açmayacak şeyler için zaman , emek ve ücret israfından nasıl kaçınılacağına dair bilgiler sağlar.

Yeni bir işe başlarken verimliliğinizi yüksek tutmak için yapabileceğiniz birçok şey var. Bazı ipuçları, zihniyetinizi ayarlamayı, hedefler belirlemeyi, sosyal medyada veya diğer dikkat dağıtıcı şeylere daha az zaman harcamayı ve şirket kültürü için en iyi uygulamaları takip etmeyi içerir.

5. Gerektiğinde destek alın

Tüm işleri tek başına üstlenmek zaman zaman yorucu olabilir . İhtiyacınız olduğunda uzmanlardan destek almak emeğinizi ve zamanınızı doğru yönetmenin  harika bir yoludur. Neyi başarmak istediğinizi bildiğinizde ve başarı için bir planınız olduğunda etkili bir araçtır.

Solo girişimcilikle ilgili  en çok sorulan soruların cevaplarını paylaştık.

Umuyoruz ki Solopreneur veya Solo Girişimci kimdir? yazısı sizlere Yoga eğitmenlik eğitimi için  fikir vermiştir. Sizinde paylaşmak istedikleriniz varsa sosyal medyadan ya da  mail göndererek bizimle  iletişime geçebilirsiniz. 
 



BU YAZILAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR!

Sadece Hayal Edin!

Tüm zihninizle hayal edin, tüm kalbinizle inanın, ve bizimle başarın