Yoga sadece matın üzerine değil yaşamın her alanına taşınabilir ve "Yoga yapanlar nasıl beslenmeli?" sorusu sorulmaya başlanır. Yoga’nın ilkelerini mutfağınıza da taşımak isterseniz "Satvik Nedir?", "Satvik beslenme nedir?", "Satvik beslenme tarifleri neler?" bu blog yazısında yanıtlıyor olacağız.
Yoga yapanlar nasıl beslenmeli?
Yoga geleneğinde üç “güç” her zaman mevcuttur: sattva (iyilik ve uyum), rajas (tutku ve aktivite) ve tamas (karanlık ve kaos). Bu gelenekte, daha dengeli veya satvik bir yaşam sürmek için bu üç gücün dengede olması önemseniyor.
Hem bedeni hem de zihni besleyen satvik yiyecekler yemek, yoganın fiziksel pratiği kadar önemlidir. Modern çağda bir yogi için, tamamen organiklliği ve saflığı önemseyen bir beslenmeyi benimsemek zor olabilir.Ama her zaman yapılacak şeyler var.
Yogik Beslenme Nedir?
Yogik beslenme yoganın sattva (saflık), ahimsa (şiddetsizlik) ve dengeli yaşam ilkelerine dayanır.Bu beslenmede gıdaların içeriklerinin enerjiyi arttıran, zihni ve bedeni dengeleyen sattvik niteliklere sahip olması tercih edilir.
Satvik Nedir?
Ayurveda, kişisel fizyolojimizin ve tüm evrenin beş elementten oluştuğu anlayışına dayanan bir yaşam bilimidir. Elementler bir araya gelerek 3 Dosha (Mizaç) oluştururlar; Vata (eter ve hava), Pitta (ateş ve su) ve Kapha (su ve toprak).
Bu üç Dosha’nın dengesi kişiye özeldir ve her bireyin zihin-beden tipi gibi tanımlayıcı özelliklerini gösterir.
En uygun beslenme de her insan için farklı olabilirken, tüm yogik diyetler satvik gıdalardan oluşur.
Sattva terimi Sanskrit dilinde ışık, saflık veya iyilik anlamına gelir.
Yogik bir diyet, Dosha'ları dengeye getirmek, zihin ve bedene uyumu yeniden sağlamak için doğal, saf enerji veren bileşenlere dayanır.
Bunlara satvik gıdalar denir.
Ve Yogik diyet sattvik diyet olarak da bilinir.
Yogik Beslenme, satvik beslenme nasıl uygulanır?
Satvik beslenme yogik beslenme, bedenlerimizin doğrudan zihnimizle bağlantılı olduğu inancına dayanır. Yani ne yersen osun diyebiliriz! Satvik yiyecekler saf ve hayat vericidir ve sağlığı, canlılığı, gücü ve rahatlamayı teşvik eder.
Satvik yiyecekler yerseniz, hem zihniniz hem de bedeniniz saf olacaktır. Ayrıca satvik Beslenme taze, mevsimlik ürünlerle beslenmenin önemini vurgular.
Yogiler ne yiyorlar?
Tam tahıllar, sebzeler ve meyveler, mercimek, fasulye ve diğer baklagiller gibi et bazlı olmayan proteinlerle birlikte diyetin çoğunu oluşturur. Baharatlar, kabuklu yemişler, tohumlar ve rafine edilmemiş yağlar ile sorumlu bir şekilde yetiştirilen ineklerden elde edilen süt ürünleri de dahildir. satvik diyeti uygulayan yogiler, rafine ve işlenmiş gıdalardan, ayrıca yapay ve ilave şekerden kaçınmalıdır.
Gıdalar organik olarak yetiştirilmeli, yerel kaynaklı, (mümkünse) işlenmemiş ve katkı maddesi ve koruyucu içermemelidir. Bu yiyeceklerin sindirimi kolaydır.
Yavaş yemek, iyi çiğnemek ve her lokmanın tadını çıkarmak da satvik olarak kabul edilir.
Modern Çağda Yogik Beslenmeyi Nasıl Uygulayabilirsiniz?
The Yogic Diet: Health Benefits, How To Follow + Foods To Enjoy & Avoid bu yazısında yogik diyete başlamak için aşağıdaki önerilerde bulunmuştur;
- Yogik Beslenmeye geçiş yapmak için protein, karbonhidrat ve yağ dengesini içeren öğünler ve atıştırmalıklar planlayarak başlayın. Bunu, farklı taze meyve ve sebzeler, kuruyemişler, baklagiller, süt ürünleri ve tam tahıllar seçerek yapabilirsiniz. Soğan ve sarımsak istisna olarak vucut ısısını yuksellttıgı ıcın onerılmez.
- Yogik Beslenme gerekli olmasa da organik, GDO'suz gıdaları tercih etmenizi şiddetle tavsiye eder. Yiyecek ne kadar az işlenirse, o kadar "saf" (veya sattvik) olur, yogiler bunun bedeninizin ve zihninizin ona nasıl tepki vereceğini etkilediğine inanır.
- Vücudunuzu aşırı uyaran alkol ve kafeini kesin (veya azaltın) ve bunun yerine daha fazla su veya bitki çayı için .
- Mesele sadece ne yediğiniz değil, aynı zamanda nasıl yediğinizdir.En önemlisi de yemeginizi uzun uzun cıgneyın ve tadını çıkarmak için dikkat dagıtıcı unsurları ortadan kaldırın ve yavaşlayın.
Sonuç olarak, yiyecekler vücudumuz için keyifli bir yakıt olarak kullanılmalıdır bu yüzden onları taze tutmak önemlidir.Eski alışkanlıklarınızı gözünüzde büyütmeyin küçük de olsa adımları atarak başlayın.
Beslenme planına bir diyet olarak bakmaktan kaçının.Bunu günlük yaşamınızın bir parçası haline getirin.
Bu eski alışkanlıkları sallayın - küçük adımlar büyük değişikliklere yol açar.
Diyet yapmaktan kaçının - sağlıklı ve lezzetli yiyecekleri günlük yaşamın bir parçası haline getirin.
Sezgisel olun ve ahimsa'nın aynı zamanda kendine bakmak anlamına geldiğini unutmayın.
Kendi sattvik beslenme deneyiminizi paylaşmak isterseniz de bizimle Instagram'dan iletişime geçebilirsiniz.
Satvik Beslenme Tarifleri
Aysever'den Balkabağı Çorbası Tarifi
Malzemeler
- 250 gr Balkabağı
- 1 orta boy patates
- 1 orta boy havuç
- 1 baş parmağın ilk boğumu kadar taze zencefil
- Baharatlar: Zerdeçal, Kişniş, Kimyon, Tuz
Yapılışı
- Balkabagı, patates, havuç iri parçalar halinde doğrayıp tencereye koyun. Baharatları ve Zencefili soyup 3-4 parcaya bölüp ekleyin. Üzerini birazcık geçecek kadar su ekleyip, malzemeler yumuşayıncaya kadar haşlayın.
- Daha sonra blenderdan iyice pürüzsüzleşene kadar geçirip tekrar tencereye alın. Cok yoğun bir karışım elde ederseniz dilediğiniz kıvama gelene kadar sıcak su ekleyebilirsiniz. Zeytinyağı ekleyip iyice karıştırın ve kaselere alın ve üzerini kabak çekirdeği içi ile süsleyerek servis edin.
-
Yukarıdaki ölçülerle 2 kişilik çorba elde edebilirsiniz. Ve en önemli nokta Zencefil kullanmayı ihmal etmeyin, taze zencefil yoksa toz zencefil de kullanabilirsiniz.
Satvik beslenme ile ilgilenenler için tarifler içeren dökümanı indirebilirsiniz. Yeni tarifler geldikçe döküman güncellenmektedir.
Sevgilerimizle